Kære Peter Laursen
Læste nyligt en artikel i Weekendavisen / ideer skrevet af en fysiker fra NB Instituttet om mørkt stof. Den handlede selvfølgelig om hvorfor man mener, at mørkt stof må eksistere og om nogle af de forgæves forsøg på at påvise det. Det var også beskrevet at forekomsten af tilstrækkelig mange sorte huller i universet ville kunne erstatte forekomsten af mørkt stof som det, der holder sammen på det hele. Man havde imidlertid ledt forgæves efter alle de sorte huller som i givet fald skulle være til.
Har lige (lidt hurtigt og uden så meget tid til at spekulere nøjere over de teoretiske udredninger) læst dit grundige svar til Bo vedrørende 'negativ masse' (det første som kom frem da jeg googlede det begreb) og Big bang.
Det får mig så til - ganske kort - at stille spørgsmålet: i stedet for mørkt stof eller mange sorte huller (med positiv masse) i universet, hvorfor kan man så ikke (lige så vel) forestille sig forekomsten af negativ masse 'udenfor' universet??
Venlig hilsen Ketil Bjerregård
Hej Ketil,
Jeg tænker, at din tanke er noget i retning af: "I stedet for ekstra stof som trækker inden i Universet, kunne det være ekstra stof udenfor Universet, som skubber ind på det der er indenfor".
Der er flere grunde til, at vi ikke tror at dét er tilfældet.
For det første har vi ingen grund til at tro, at der overhovedet er noget man kan kalde "udenfor Universet". Universet er hele rummet, og dette rum "ligger" ikke i et andet (evt. 4D) rum. Faktisk tyder observationer på, at Universet er uendeligt stort, men selv hvis det var endeligt, tror vi ikke at der findes noget "udenfor". Det kan være svært at forestille sig noget endeligt, som ikke har nogen grænse, men en udmærket 2D-analogi er Jordens overflade. Den er ikke uendelig stor (faktisk er den ca. ½ mia. km2), men den har heller ikke nogen grænse: Du kan gå og gå, uden at komme til enden.
Men selv hvis der var et "udenfor", ville noget skubbende stof (lad os kalde det Ketil-element) ikke kunne forklare hvad vi ser. Ketil-elementet ville jo skubbe alting ind mod midten af dette univers. Der er da to muligheder: 1) Hvis vores observerbare Univers er hele Universet, eller en stor del af det, ville vi kunne se, at alting bevægede sig ind mod et slags centrum, og det ser vi ikke. 2) Hvis vores observerbare Univers er en lille del af hele Universet, ville vi, og alt det vi kan se, bevæge os i samme retning, og så ville vi og alt andet "følges ad", hvorfor vi ikke ville se nogen effekt af Ketil-elementet (ligesom din kuffert, din Weekendavis, og dine medrejsende ser ud til at ligge stille i din togkupe, på trods af at I alle bevæger jer afsted med 150 km/t).
Som du måske har læst (jeg har ikke læst artiklen i Weekendavisen), er der flere forskellige — og, hvad der er en vigtigt pointe, uafhængige — observationer, som indikerer tilstedeværelsen af "et eller andet stof", som ikke kan ses, men som påvirker dét vi kan se med sin tyngdekraft.
Nogle af disse observationer er:
Ketil-elementet skubber jo kun indad, så det ville ikke kunne forårsage disse fænomener.
Ketil-elementet kan altså ikke være en forklaring. En anden forklaring end "mørkt stof" kunne i princippet være, at tyngdekraften bare ikke virker, præcis som vi tror. Teorier der arbejder ud fra denne hypotese kaldes under ét for "MOdificeret Newtonsk Dynamik" (MOND), men de får sværere og sværere ved at forklare observationerne, så efterhånden er der færre og færre der tror på dem.
Håber det var forklaring nok.
Bedste hilsener,
Peter