Om ilt i en rumraket

Spørgsmålet

Kan en rumraket og en rumstation lave ilt? Hvordan kan astronauterne ellers blive ved med at trække vejret?

Hilsen Nico (4 år)


Det korte svar

Det kan de faktisk godt. Men de har også noget med hjemmefra.

Gå til brevkassen

Hej Nico,

Vildt godt spørgsmål!

Korte rum-missioner kan godt klare sig ved at bringe ilt-forsyninger med, og på den Internationale Rumstation, hvor der nogle gange kommer nye astronauter og kosmonauter, har de så noget ekstra med. Sådan lidt som når man kommer til middag, og tager en flaske vin med.

Men for længere rum-missioner, og også på rumstationen, er det ikke nok, så de er også nødt til at lave det selv.

Og hvordan gør de så dét?

Elektrolyse

For det første har de nogle vandrensnings-anlæg, som kan lave ikke bare deres brugte vand, men også deres sved, og endda deres tis, om til rent vand. Som astronauten Douglas Wheelock har sagt: "Kaffen fra i går, bliver til kaffe i dag" 😬

Vand er lavet af to forskellige slags atomer, nemlig ilt (O) og brint (H). Ved at sende strøm igennem vandet, kan de splitte dem ad, og på den måde lave ilt. Denne proces hedder elektrolyse.

Men hvad gør de så med det brint, der kommer ud af vandet?

Når mennesker trækker vejret, ånder de ilt ind, og puster til gengæld kuldioxid (CO2) ud. Kuldioxid er lavet af kul og ilt, og sammen med det brint der var til overs, kan man lave mere vand, plus noget der hedder methan.

Methan er brændbart, og bliver bl.a. skabt i tarmen. Det er derfor du kan sætte ild til dine prutter. I rumskibe vælge de i stedet at blæse det ud i rummet 🤷

image hover
Elektrolyse: Sender man strøm igennem vand, kan atomerne i to vandmolekyler blive "omrokeret" til at give ét iltmolekyle og to brintmolekyler. På samme måde kan brint reagere med kuldioxid og skabe vand og methan. Tegningen er en smule forsimplet, idet der er sprunget nogle mellemtrin over.

Forbrænding

Der findes faktisk også en anden måde, man somme tider laver ilt på i rummet. Den er også en kemisk reaktion, men fungerer ved forbrænding i stedet for elektrolyse.

Maskinen, som kaldes en "solid-fuel oxygen generator", eller SFOG, brænder noget pulveriseret "natriumklorat" (NaClO3; på Jorden bruger man det til blegemiddel og ukrudtsmiddel) sammen med noget jernpulver (Fe) ved 600 °C, hvilket laver ilt, natriumchlorid (NaCl), og jernoxid (FeO):

NaClO3 + Fe   →   O2 + NaCl + FeO

Natriumchlorid er det samme som almindelig bordsalt, så det kan de drysse på deres æggemad. Jernoxid kan de bruge til at tatovere hinanden, men så vidt jeg kan google mig til, er det ikke noget de har for vane, desværre.

Metoden kræver så, at man har noget pulver med, og det er heller ikke helt ufarligt. Derfor bruges denne metode mest som backup.

På fremtidens rumkolonier håber NASA, at de kan lave ilt ved hjælp af planter, ligesom på Jorden.

image hover
Den Internationale Rumstation: Elektrolysen (og mange andre funktioner) kræver strøm. Det får man normalt fra solpaneler, som f.eks. de her store plader på ISS.
Kredit: NASA.