Noter om de rommer (roms? rom? rommae?) jeg har smagt. Egentlig mest til mig selv, og da jeg er ret glad for søde rommer, gælder disse beskrivelser ikke nødvendigvis andre. Sorteret efter lækkerness.
Jeg er desværre ikke særlig god til at sætte ord på alle de smagsnuancer, som rigtige connoisseur'er kaster om sig med, så det er mest sådan "god" vs. "mindre god".
Hvis du klikker og vælger "Print til PDF" eller sådan noget, får du en fin side ud, som du kan tage hen og vise i f.eks. Shoppen, hvis du vil give mig en gave.

Dos Maderas Luxus — Barbados-Guyana blended rom 40%
Ron Zacapa, 23 års

Santiago de Cuba Ron Extra Anajo, 25 år

Ron Millionario Solera XO Reserva 40%

Trinidad Multi Vintage 1999, 2001 & 2003, 46%

St. Lucia 1931
Zafra Master Reserve, 21-års

Finest Jamaica Rum Director's Choice 1982

Barbados Old Artisanal Rhum XO

Rum Nation — Panama 18 år, 2014, 40%

Ocean's Atlantic Rum 43%

Paranubes Rum Oaxaca Aguardiente de Caña

Clairin Vaval 2015

Tres Hombres 2017 XII years

A.H. Riise Royal Danish Navy Rum
Pyrat XO Réserve, ca. 10-års

Diplomático Reserva Exclusiva, 12 års

Ron Atlantico Private Cask, 15–25 års blend
El Dorado, 12 års
Plantation, Barbados, 2000

Plantation Guatemala Gran Añejo

Foursquare Rum Distillery 2004

Doorly's Rum 12 år Barbados 40%

Damoiseau Guadeloupe 50%

Tres Hombres 2017 Edition 20 12 yo Old Porto Bayan Rum
Grenada Westerhall 12-års, Renegade Rum, 1996

Plantation Trinidad, 2000

Diplomatico Planas

Clément Rhum, 10 års

57ºN Thylandia Rum

Fanø Skibsrom — Havmanden

Plantation 3 Stars

Berrys' Own Selection Demerara Rum, 1988
Clément — Rhum Vieux

Santa Teresa 1976
Bacardi, 8 års

Plantation, Grenada, 1998

Enmore 1988 Guyana
Clément Rhum Blanc
Havana Club, 7 års

Rum Nation — Jamaica 8 år "Oloroso Sherry Finish", 50%
Havana Club Añejo Reserva
Hansen Golden Rom
Captain Morgan

Ron Palma Mulata de Cuba, hvid
Fun facts om rom:
- Sukkerrør er dyrket i 10.000 år; først på Ny Guinea.
- Den engelske produktionsmetode var på molasse (restproduktet fra sukkerfremstilling), da dette var billigere skattemæssigt.
- Den franske (agricole) var direkte på juicen. Dyrere, da man ikke først kunne tjene penge på sukkeret.
- Agricolen er normalt tørrere, mere aggressiv.
- Destillation begyndte man på i 1400-tallet, men fik først ordentligt styr på det i 1500-tallet.
- Melassen eller sukkerrørssaften tilsættes vand og gær, og står så i kæmpe tanke og gærer, til de når 6-14% alkohol
- Massen destilleres derefter på enten pot-stills eller kolonne-stills
- Pot-stills giver oftest mest smag, men kan kun give ca. 60% alkohol; kolonne-stills er hurtigere og renere, mere vodka-agtig, og giver op til 96%. Begge er lavet af stål eller kobber.
- Derefter lagres rommen på fade i 3-25 år, hvorefter det eventuelt "blendes".
- Alkohol i det engelske militær blev forbudt i 1970.
- Lagring i Caraibien "tæller" for meget mere, så for caraibisk rom er 5-10 år oftest rigtig fint.
- Trick hvis man ikke er så glad for tør rom: kom lidt rør- eller agavesirup i.
- At en rom er "solera" betyder ikke, som man måske kunne tro, at den er lavet af én årgang, men tværtimod at det er en blanding af flere årgange. Tønderne med de forskellige årgange stakkes oven på hinanden (eller det gjorde de i hvert fald oprindeligt), og navnet kommer fra spansk "på gulver" og hentyder til de nederste af tønderne som så er dem med de ældste årgange.