Rum

A list with ratings of some of the rums I've had. In Danish though; I'll translate upon request.


Notes and ratings about the rums I've had. Actually, they're mostly for myself and because I'm quite fond of the sweet rums, these descriptions aren't necessarily good for others. Sorted according to deliciousness.

Unfortunately, I'm not particularly good at putting into words all the flavors that real connoisseurs throw around, so it's mostly like "good" vs. "less good".

If you click and choose "Print to PDF" or something like that, you'll get a nice page that you can bring to a liquor store if you want to give me a present. If you're in Copenhagen, I recommend Shoppen.

Dos Maderas Luxus — Barbados-Guyana blended rom 40%

Duft af marcipan. Har ligget på Pedro Ximénez-fade (en meget låkker sherry), og har en lækker, sød og cremet smag heraf.

Ron Zacapa, 23 års

Stadig rigtig lækker rom, og meget intens smag af forskellige sødmer, men da der ikke er meget tilbage af de gamle rommer, blandes den mere og mere op med yngre rommer end tidligere. Det var denne rom der startede min rominteresse; i dag ville jeg nok ikke give den 9 stjerner. Har lidt mistet sin nyhedsværdi, men er stadig en virkelig god rom.

Santiago de Cuba Ron Extra Anajo, 25 år

Ikke så sød; lidt træagtig. Ikke tilsat sukker

Ron Millionario Solera XO Reserva 40%

Duft og smag af banan; tilsat meget sukker (20-30 g/L), men lækker alligevel

Trinidad Multi Vintage 1999, 2001 & 2003, 46%

Kraftig smag.

St. Lucia 1931

Mild sødme, som får et spark af de 46% alkohol, og samtidig balanceres af en let syrlighed.

Zafra Master Reserve, 21-års

Meget lækker, sød og mild, med forskellige smage der træder frem efterhånden.

Finest Jamaica Rum Director's Choice 1982

Denne rom smagte jeg på en romsmagning med spirituskaliffen David Larsson, som var en festlig fyr. Jeg kan desværre ikke huske andet end at den var virkelig god.

Rum Nation – Panama 18 år, 2014, 40%

Lidt frugtig duft, mens smagen er over i det søde citrus-agtige.

Ocean's Atlantic Rum 43%

Skulle efter sigende have en "meget kompleks sødme, orange, krydret træ". Jeg syntes ikke den var så karakteristisk, men kunne rigtig godt lide den alligevel.

Paranubes Rum Oaxaca Aguardiente de Caña

Fermenteret duft, umami/metallisk-agtigt, 54% (!), tog lidt tid at vænne sig til. Lækker, men ét glas er nok.

Clairin Vaval 2015

Fermenteret duft og smag, minder om Paranubes Oaxaca'en, men lidt mere frugtig. Rimelig vild. Nøjes med ét glas.

Tres Hombres 2017 XII years

Den var lækker; det er det eneste jeg kan huske. Denne rating har nok en usikkerhed på ca. ±2

A.H. Riise Royal Danish Navy Rum

En orangefyldt eksplosion af 55% sødme, brænder på tungen. Lækker nok, men lige sød nok på den sukkeragtige måde, men jeg kan jo godt lide sødme, så derfor giver jeg den syv stjerner.

Pyrat XO Réserve, ca. 10-års

Frisk og appelsin-agtig, faktisk Cointreau-agtig. Lyder måske lidt kvalmt, men var rigtig god. Ikke en man kan drikke en hel flaske af på én gang, dog.

Diplomático Reserva Exclusiva, 12 års

Meget velsmagende, sød, og behagelig.

Ron Atlantico Private Cask, 15–25 års blend

Frugtig, men vistnok med lidt træagtige noter, der gør den mindre sød end Diplomático'en og Reserva'en.

El Dorado, 12 års

Meget sød, ret mild, nok lidt af en pleaser for folk der ellers ikke er til ren rom. Slet ikke kvalm, men 15-års'en skulle efter sigende have mistet lidt af frugtsødmen, så hvis 12'eren er for meget, kan 15'eren måske være en ide.

Plantation, Barbados, 2000

Let, rar sødme. Plantation-rommerne laves er sukkerrør høstet på forskellige caraibiske øer, men lagres i Frankrig hvor producenten bor og kommer fra.

Plantation Guatemala Gran Añejo

Minder en del om Barbados'en, måske lidt mere intens. Og billigere. Faktisk er det nok den rom, hvor man får mest for pengene.

Doorly's Rum 12 år Barbados 40%

Sødlig, mandarin-agtig duft, men ikke så38ød i smagen. Især eftersmagen er ret tør.

Damoiseau Guadeloupe 50%

Min favorit til min yndlingsdrink, Ti' Punch, som består af hvid rom, is, presset lime, og et skvæt sukkerrørssirup (jeg bruger ca. ½ dL rom, ½-1 lime, en spiseske-agtig sirup; man kan også toppe med danskvand). Kan også drikkes ren, har en let fermenteret, men frugtig, duft/smag, dog ikke så kraftig som Paranubes/Clairin.

Tres Hombres 2017 Edition 20 12 yo Old Porto Bayan Rum

Fairtrade, sejlskibsfragtet rom fra Barbados. Ikke for sød, let krydret på en god (ikke-spiced-rum-agtig) måde.

Grenada Westerhall 12-års, Renegade Rum, 1996

En såkaldt "skåret" rom, dvs. egentlig mest snaps blandet op med rom, ca. i forholdet 10:1. Dette var et hit i Danmark/Flensborg i tiden 1750-1850, hvor forholdet dog var ca. 100:1. Har lagret færdig et års tid på vinfade (Chateau Margaux)

Plantation Trinidad, 2000

God balance mellem tørhed og sødme. En anelse røget, men det er måske nok mest duften.

Clément Rhum, 10 års

En såkaldt "Rhum agricole", dvs. lavet på sukkerrørssaft fremfor molasse. Spirituskaliffen David Larsson fik mig overbevist om, at jeg kunne smage tobak og egetræ, men jeg er ikke sikker på at jeg selv havde kommet på dét.

57°N Thylandia Rum

Mild, karamelsød (men ikke for meget), god pleaser for folk der ikke normalt drikker rom, lagret i Danmark på egefade.

Plantation 3 Stars

Kan drikkes ren, men har ikke så meget karakter. Den er udmærket til Ti' punch (og andre drinks), men jeg vil hellere give 30-40 kr. mere for en Damoiseau.

Berrys' Own Selection Demerara Rum, 1988

Rimelig mild rom fra Guyana. Demerara-rommer skulle ellers typisk være ret markante, sådan med lidt gummi/latex-smag over sig.

Clément – Rhum Vieux

Endnu en Rhum agricole. Lidt Cognac-agtig.

Bacardi, 8 års

Måske den eneste Bacardi der kan drikkes ren, men til gengæld også helt i orden, omend en lille smule karakterløs. Medium sød.

Plantation, Grenada, 1998

En anelse for tør efter min smag, men stadig god. Når jeg bliver voksen, vil jeg sikkert sætte mere pris på den.

Enmore 1988 Guyana

Smagt på en bar i Trastevere, Rom. Temmelig krydret, for meget efter min smag. Modnet i bourbonfade.

Clément Rhum Blanc

Frugtagtig, men lidt tør, faktisk ret snapse-agtig (som i, kan stilles på bordet til en julefrokost). God til mojitos.

Havana Club, 7 års

Helt i orden rom, til rimelig pris. Kan godt drikkes ren, og er god til bagværk.

Rum Nation – Jamaica 8 år "Oloroso Sherry Finish", 50%

Kirsebærduft og ferskensmag der bliver hængende i munden. Yikes.

Havana Club Añejo Reserva

Ok til drinks, men kun 30 kr. billigere end 7-års'en, som altså er et hak bedre.

Hansen Golden Rom

Mnja... Smager ikke så kraftigt som Cpt. Morgan, så derfor får den en stjerne mere. Ok til drinks.

Captain Morgan

Rimelig skidt, men kraftig smag. Kan bruges til drinks, men er pænt dyr.

Ron Palma Mulata de Cuba, hvid

Virkelig skidt, men kan måske bruges til de drinks man drikker i festens sene timer. Den kostede 150 kr., så jeg vil langt hellere give 90 kr. mere for en Damoiseau, som er rigtig god til drinks (og er på 50%).

Fun facts about rum:

  • Sugarcane has been cultivated for 10,000 years; first in New Guinea.
  • The English production method was on molasses (the rest product from producing sugar), since that was cheaper, tax-wise.
  • The French (agricole) was directly on the juice. More expensive, since you couldn't make money on the sugar first.
  • The agricole is usually drier, more aggressive.
  • Distillation began in the 15th century, but was not properly controlled until the 16th century.
  • Water and yeast is added to the molasses or the sugar juice, then left to ferment in giant tanks until it reaches 6-14% alcohol.
  • The substance is then destilled on either pot stills or column stills.
  • Pot stills often give the best taste, but only gives roughly 60% alcohol; column stills are faster and cleaner, more vodka-like, giving up to 96%. Both are made of steel or copper.
  • Subsequently the rum is aged in casks for some 3-25 years, after which it's usually blended.
  • Alcohol in the English military was banned in 1970.
  • Aging in the Caribbean "counts" for much more, so for Caribbean rum 5-10 years is usually fine.
  • Trick if you are not so fond of dry rum: pour at bit of sugarcane- or agave-syrup.