Observationer

Her er nogle fine billeder jeg har taget mens jeg observerede, mest med det "danske 1.5 m" teleskop på La Silla, Chile, eller 2.5 m-teleskopet "Nordisk Optisk Teleskop" på Roque de los Muchachos, La Palma, men også andre teleskoper, plus et par stykker med mit kamera.

Klik et billede for at se hele billedet [] eller læs lidt om objektet [] (endnu er beskrivelserne kun på engelsk, men jeg skal nok oversætte på et tidspunkt). Nederst på siden kan du læse lidt om, hvordan man tager astronomiske billeder.

De tre første er mine yndlings :)

image hover

Keyhole Nebula

Molecular cloud

image hover

Eagle Nebula

Molecular cloud

image hover

SN 2005at / NGC 6744

Supernova / spiral galaxy

image hover

M9/M14/M53/NGC 4833

Globular clusters

image hover

Sombrero Galaxy

Lenticular galaxy

image hover

Ant Nebula

Planetary nebula

image hover

Southern Pinwheel

Spiral galaxy

image hover

M87

Elliptical galaxy

image hover

Butterfly Nebula

Planetary nebula

image hover

SN 2007gr / NGC 1058

Supernova / spiral galaxy

image hover

P/2007

Comet

image hover

The Moon

Well, it's… it's a moon

image hover

Laser Guide

Adaptive optics

image hover

The NOT

Telescope

image hover

Cloudfall

Nature

Hvordan tager man astronomiske billeder?

I princippet tages billerne som med et normalt kamera, hvor objektivet bare er skiftet ud med et teleskop. Men hvor den lysfølsomme chip i et normalt kamera har tre forskellige slags pixels — som opfanger røde (R), grønne (G) og blå (B) fotoner for at efterligne øjets "tapceller" — er kameraer i teleskope følsommer for alle fotoner (i et begrænset område), og billederne er derfor "sort/hvide".

Normalt er astronomer interesserede i hvor meget lys et objekt (f.eks. en galakse) udsender i et givet bølgelængdeområde, så før vi tager et billede placerer vi et filter foran kameraet. For at lave fine farvebilleder, tages tre billeder af samme objekt, med tre forskellige filtre. Bagefter sætter man dem så sammen til ét billede.

I illustrationen nedenunder ses mere diffust lys i B-billedet, hvilket giver et blåligt skær i det kombinerede billede. Til gengæld er der mindre lys på "overfladen" af skyen, hvor der så bliver mindre blåt, dvs. mere gult lys i det kombinerede billede (fordi gul er modsat blå i farvehjulet i bunden).

Tag mig tilbage til toppen af siden