Om op og ned

Spørgsmålet

Er der i teorien nogen der vender på hovedet, nu hvor jorden er rund?

Sandra Sørensen


Det korte svar

Ja! Eller, nej… eller… jo!

Gå til brevkassen

Op er godt og ned er skidt

Hej Sandra,

Der er noget der vender på hovedet, men to personer kan ikke nødvendigvis blive enige om, hvad der vender rigtigt, og hvad der vender på hovedet.

Normalt tegner man et verdenskort med nord opad og syd nedad. Men det skyldes højst sandsynligt bare det vestlige samfunds selvfedhed — "op" er altid blevet forbundet med noget godt, og "ned" med noget dårligt. For eksempel mente man at Gud er oppe i Himlen og Djævlen nede i Helvede; man kan føle sig nede og komme ovenpå igen; på engelsk taler man om, at de rige bor "uptown", osv.

Tidlige kartografer — dvs. folk der tegnede kort — tegnede derfor de "gode" lande oppe, og de barbariske lande nede. Men faktisk har flere tidlige arabiske og egyptiske kartografer tegnet det omvendt, da de mest udforskede verden nordpå. Og nogle nordamerikanske nybyggere tegnede kort med øst og vest som op og ned, fordi det mest var denne retning de rejste.

image hover
Verdenskort "på hovedet": Dette kort er fuldt ud lige så korrekt som dem du plejer at se. Det ser bare fjollet ud, fordi du ikke er vant til det.
Kredit: Maps International.

Alt er relativt…

Dette er essensen af begrebet "relativitet". Én retning er ikke mere "rigtig" end en anden. Noget lignende gælder for bevægelse. Hvis du sidder på en stol og ser din ven komme cyklende forbi, kan du sige at du sidder stille og din ven bevæger sig. Men din ven kan lige så godt sige, at han sidder stille på sin cykel, og du bevæger dig forbi den anden vej.

De fleste vil nok mene, at det mest er dig der sidder stille, men det er kun fordi der er en Jordklode, som du sidder stille i forhold til. Hvis vi fjerner den, så du svæver rundt i rummet på din stol, og din ven kommer svævende forbi på sin cykel, vil I begge kunne sige at I er stille og den anden bevæger sig — og I har begge ret.

image hover
Relativitet: To personer, somn svæver forbi hinanden i det tomme rum, vil begge mene at de ligger stille, og at den anden bevæger sig forbi. Begge har ret — der er fundamentalt set ingen forskel på "at ligge stille" og "at bevæge sig". Det er blot et spørgsmål om referenceramme.
Kredit: anisotropela.

…men "op og ned" er alligevel praktisk

På Jorden er "ned" bestemt af, hvorhen ting falder, hvis du slipper dem, og dét er ind mod Jordens midte. Uanset hvor langt du rejser, vil en bold altid falder ned mod dine fødder, når du slipper den; også selvom du kommer til Australien.

Så svaret på dit spørgsmål er — som du ganske rigtigt mistænker — at der i virkeligheden ikke er noget der vender mere på hovedet end andet. Men i praksis giver det ofte god mening at bruge begreberne alligevel, for at kunne kommunikere med andre.

Hvis f.eks. der står tre krus på bordet, og de to af dem står med åbningen væk fra bordet, mens det tredje står med åbningen på bordet, giver det god mening at sige, at det tredje krus vender på hovedet.

Men din ven, som netop skulle til at lave et tryllenummer med en mønt som skulle gemmes under ét af de tre krus, er i sin gode ret til at sige, at det vender rigtigt, og det er de to andre der vender forkert.

image hover
Op og ned: Tre personer, tre forskellige steder på Jorden, vil ikke se deres bold falde i samme retning (som tegningen til venstre), men derimod i tre forskellige retninger (tegningen til højre). Men de vil alle beskrive disse tre retninger som "ned mod fødderne".
Kredit: anisotropela.