Om tårer af guld

Spørgsmålet

"Jeg vil eje millioner hvis tårer var guld" sang Susanne Lana i 1971 som 25 årig. Agnetha Fältskog havde lavet den svenske udgave året før (og den blev i øvrigt også lavet i en norsk udgave).

Men er det løgn?! Kan hun have grædt så meget? Jeg har fundet frem til at en tåre vejer 0,025 G og en gennemsnits guldpris på 7722 kr/kg for 1971 (som i øvrigt var det år hvor guldstandarden blev afskaffet!!!). Men jeg mangler noget fakta og nogle udregninger — hvor meget kan et menneske græde? Frekvens og mængde? Produktionskapacitet? Og “millioner” betyder vel at hun mindst skulle eje to hvis udsagnet skal holde...jeg er sikker på jeg overser noget mere...hjælp !!!

En anden teori kan være at hun ikke taler om sine egne tårer men andres!! Som hun indsamler på en eller anden måde??

Niklas Stoerup Agerup


Det korte svar

Ja, Susanne Lana kunne potentielt have ejet op til 671 millioner kroner, hvis tårer var af guld.

Gå til brevkassen

Hvor meget kan man græde?

Hvilket formidabelt spørgsmål! Du har jo godt nok gjort det meste af arbejdet selv, men lad os se hvad vi kan finde frem til.

Vi starter med at finde ud af, hvor mange tårer et mennesker kan græde. Eksperimentet blev udført allerede elleve år før Susanne Lana græd (Ben E. King and The Drifters, 1960), men beklageligvis rapporteredes intet antal. Et samtidigt eksperiment blev udført af Ray Charles (1960), som heller ikke angiver noget antal, men dog antyder, at han kunne have druknet i sine tårer.

Mængden af vand der skal til for at drukne afhænger af din kropsvægt. Ray Charles vejede 80 kg (HealthyCeleb, 2019), For at drukne kræves (afhængig af salinitet) i omegnen af 22 mL/kg (Hogan & Burstein, 2007), så Ray Charles har altså mindst produceret $$ V_\mathrm{tårer} = 22\,\mathrm{mL}/\mathrm{kg}\,\times\,80\,\mathrm{kg} = 1.76\,\mathrm{L}. $$

Hvor længe Ray Charles var om at græde denne mængde vides ikke, men lad os antage at det var i løbet af en dag, og lad os endvidere antage, at Susanne Lana var i stand til at græde samme volumen dagligt.

Fem år senere opnåede Question Mark & The Mysterians (1965) sølle 96 tårer, hvilket ikke er nok til at blive millionær af. Af andre financielt ufrugtbare forsøg kan nævnes Ella Fitzgerald (1935), som græd sit hjerte ud, samt Bobby Gillespie (1994), som græd sig selv blind.

image hover
Ray Charles: Virker ikke umiddelbart som typen der græder 1.76 liter tårer. En hurtig googling viser faktisk, at at han smiler på 108 ud af 121 billeder (og ét af de billeder han ikke smiler på viser sig ved nærmere eftersyn ikke at være ham, men derimod Lionel Richie, den spasmager).
Kredit: concord.com.

Hvor længe kan man græde?

Præcis hvor længe Susanne Lana har grædt ved vi ikke, men hun afslører selv en øvre grænse i første vers:

Fuglene flyver, blomster springer ud
Alt er som før, som da jeg var din brud.
Du gik din vej, jeg mindes dig endnu
Jeg går og tænker: Hvor er du mon nu?

Aha! Hun var altså gift med sin udkårne, hvilket tidligst kan have sket 4. april 1964 hvor hun blev 18 år. Ægteskabet er dermed formodentlig tidligst krakeleret 5. april 1964. Jeg har ikke kunne finde udgivelsesdatoen for sangen, men som fysiker er jeg tilfreds med året 1971 — dvs. hun har grædt i omtrent 7 år, hvilket har produceret $$ V_\mathrm{tårer,tot.} = \frac{1.76\,\mathrm{L}}{\mathrm{dag}}\,\times\,7\,\mathrm{år}\,\times\,\frac{365\,\mathrm{dage}}{\mathrm{år}} \simeq 4\,500\,\mathrm{L}. $$

image hover
Susanne Lana: Kunne hun græde mere end Ray Charles? Givetvis!
Kredit: Ude & Hjemme.

Samlet pris

Guld har en massefylde på \(\rho_\mathrm{guld} = 19.3\,\mathrm{g}/\mathrm{mL}\), og Susanne Lana kunne dermed have grædt op mod $$ M_\mathrm{guld} = \rho_\mathrm{guld}\,\times\,V_\mathrm{tårer,tot.} = 86\,850\,\mathrm{kg}. $$

Med en oplyst guldpris på 7722 kr./kg ville Susanne Lana altså eje $$ \frac{7722\,\mathrm{kr}}{\mathrm{kg}}\,\times\,86\,850\,\mathrm{kg} \simeq 671\,000\,000\,\mathrm{kr.}! $$

Hvis der kræves to millioner for at "eje millioner", ville det være nok at græde ca. 1/335 af dette tidsrum, eller af denne mængde, hvilket jeg bestemt anser som sandsynligt.

Bemærk at hvis Susanne Lana havde gemt sine tårer til i dag, hvor guldprisen er historisk høj — nemlig 366000 kr./kg (investeringsguld.dk) — kunne hun have fået næsten 50 gange så meget for dem. Vi ender altså med, at hun kunne have ejet små 32 milliarder kroner, hvilket lige ville være nok til at købe Los Angeles Lakers (Forbes, 2020).

Konlusion

Susanne Lana kunne altså have ejet millioner hvis tårer var af guld. Dét er de jo som bekendt ikke, men hun kunne da efter eget udsagn have ejet "flere hundrede tusinde kroner", hvis hun havde anmeldt sangen til KODA (Fyens Stiftstidende, 2008).

image hover
Faouzia: Denne kvinde påstår at kunne græde tårer af guld, men grundig forskning sår tvivl herom: Resultatet er selv-rapporteret og ikke-reproducerbart, og det kan ikke afvises at billedet er fotomanipuleret.
Kredit: Faouzia, 2019.