Faren ved rumskrot
Rumskrot kan være farligt for satellitter, rumfærger og astronauter.
Selv de bittesmå dele kan gøre betydelig skade, når de kommer flyvende med 30.000 km/t.
Denne hastighed er ca. 10× så hurtig som en pistolkugle, og fordi energien er proportional med hastigheden i anden potens (E = ½mv2),
vil et stykke maling på 0.1 gram svare omtrent til en pistolkugle, og dermed kunne såre en astronaut og/eller lave hul i deres rumdragt, hvis de er på rumvandring.
Et berømt scenarie kaldet Kessler-syndromet beskriver, hvordan små stykker rumaffald støder ind i større, som derfor rives i mindre stykker, som selv kan støde ind i andre stykker, osv.
Efterhånden skabes en dominoeffekt, hvor himlen til sidst er dækket småstumper, mange af hvilke styrter ned, og ingen satellit eller rumstation kan vide sig sikker.
Om det er realistisk ved vi ikke rigtig, men rumskrot er i hvert fald forstyrrende for astronomiske observationer, fordi de reflekterer Solens lys, og dermed kan skabe små glimt som ødelægger vores billeder, og som vi så kan forveksle med "rigtige" astronomiske fænomener.
For 1½ år siden rapporterede en gruppe kinesiske forskere, at de havde set et såkaldt "gammaglimt" — eksplosionen af en tung stjerne — i den fjerneste kendte galakse.
Men ved at se på, hvor ofte rumskrot kommer ind i teleskopernes synsfelt kunne vi vise, at rumskrot giver et glimt i én ud af ca. 1000 til 10.000 observationer, og at det var en langt mere sandsynlig forklaring end et gammaglimt.
Det har jeg skrevet om her:
Rekordfjern eksplosion viser sig nok blot at være et stykke rumskrot.